Nové výstavy v kaštieli

V kaštieli máme počas tohtoročnej sezóny nainštalované dve výstavy - jedna sa týka komunikačnej techniky a druhá zdravotníctva. Vytvorili sme z nich samostatný okruh, ako alternatívu k historickému výkladu a stálej expozícii.

Výstava komunikačnej techniky je zostavená z rôznych predmetov komunikačnej a zaznamenávacej techniky. Môžete sa tu stretnúť s fotoaparátmi z počiatku 20. storočia i nedávnych čias, písacími strojmi (napr. zn. Mercedes), kamerami, telefónmi, vysielačkami, ktoré používali policajné zložky v minulosti či premietačkou, ktorú si na zákazku dával vyrábať J. Baťa pre svoje predajne a závody.

Zdravotnícka výstava pozostáva najmä z fotografií, ktoré zachytávajú históriu malackého zdravotníctva od začiatku 20. storočia. Výstava je doplnená o predmety, ktoré sa bežne využívali v zdravotníckych zariadeniach alebo pri výučbe zdravotníckeho personálu. Zaujímavosťou sú napríklad operačný mikroskop alebo vyšetrovacie kreslá známeho ORL lekára MUDr. J. Tedlu.

Vystavené exponáty pochádzajú z depozitu a archívu Múzea Michala Tillnera a od súkromných osôb, ktoré nám ich ochotne zapožičali, za čo im srdečne ďakujeme.